OUTPLACEMENT

Afscheid en een mooie nieuwe toekomst tegemoet



Outplacement heeft zowel voor werknemer als voor werkgever voordelen. Als werknemer krijg je passend advies en vind je vaak sneller werk dat bij je past en waar je weer blij van wordt. Als werkgever geef je door het verstrekken van outplacement invulling aan de verantwoordelijkheid van goed werkgeverschap.


De aanleiding voor outplacement is (dreigend) ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie waardoor je functie boventallig wordt. Of omdat je werkgever (om welke reden dan ook) niet met je verder wil.   

 

Hoe ziet een outplacement traject eruit? 


Een outplacementtraject bestaat uit meerdere fasen:

 

1. Afscheid van oude baan en verwerking van verlies

Als je voor outplacement in aanmerking komt, dreigt ontslag of heb je het al gekregen. Dat is hoe dan ook een verlies. Hierbij komt een stukje rouwverwerking en acceptatie kijken. Het is belangrijk om gevoelens als woede, vertwijfeling of onzekerheid te verwerken en los te laten. Dit kan o.a. door biografisch werken. Hierna kun je weer vooruit kijken en met positieve energie werken aan het vinden van een nieuwe baan die bij je past en waar je blij van wordt.

 

2. Loopbaancoaching: leren kennen van eigen talenten & drijfveren

Om effectief te kunnen solliciteren is het van belang je eigen talenten en drijfveren te kennen. De bekende drie vragen 'wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?' komen hierbij aan de orde. Hieruit volgt een helder en duidelijk loopbaanplan. Meer informatie is te vinden op de pagina over loopbaancoaching.

 

3. Sollicitatietraining

Alle aspecten van effectief solliciteren worden getraind. Denk aan het opstellen van een goed cv, het bellen voorafgaand aan een sollicitatie, het schrijven van een pakkende motivatiebrief en het voeren van een (online of persoonlijk) sollicitatiegesprek. 

 

4. Het vinden van een nieuwe, leuke, passende functie

Bij outplacement word je geholpen met het vinden van een baan, maar er wordt geen baan voor je gezocht. Het daadwerkelijk solliciteren doe je zelf. Je gaat goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek. Ook de evaluatie van gesprekken hoort hierbij. Wat ging er goed en wat kan er beter?  In deze fase leer je netwerken en maak je gebruik van je eigen netwerk en van het netwerk van mij als loopbaancoach. 

 

 

Geef bewust een positieve draai aan jouw arbeidstoekomst. Leg de focus weer op werkgeluk. En onderneem actie!